wyjatkowy-dzienpng

Dzień Kobiet dla kobiet i od kobiet!

Z czym kojarzy Ci się Dzień Kobiet?
Z kwiatkiem i słodkim upominkiem? Z kolacją z ukochanym? A może z manifestacjami, z których przekaz to głównie krzyk i medialny szum?
My proponujemy całkiem inny Dzień Kobiet. Dla kobiet i od kobiet, czyli kontynuację naszej akcji „Kobiety dla Kobiety”. Od początku tego projektu towarzyszy nam przekonanie, że zjednoczone panie mają ogromną moc. Chcemy się wspierać, motywować i pomagać tym z nas, które znajdują się w trudnej sytuacji.
Tym razem rozprawiamy się z tematem, który często jest zmiatany pod dywan, tematem, który rozgrywa się ZA ZAMKNIĘTYMI DRZWIAMI mieszkań – przemocą, której nie widać – tą psychiczną i ekonomiczną.Nie idziemy manifestować, nie piszemy haseł na transparentach ani tekstów do biuletynów, które mało kto czyta. Chcemy działać konstruktywnie, działać wspólnie, wnosić swój udział w wielkie dzieło pomocy.Każda z nas ma jakiś talent, każda jest wyjątkowa – razem, łącząc nasze umiejętności i zdolności, możemy zmieniać ten świat, a na czym nam szczególnie zależy – zmieniać sytuację kobiet, które doświadczają przemocy we własnych domach, często nie potrafiąc sobie z tą sytuacją same poradzić.Nasza kobiecość wymaga pielęgnacji i nie mamy tu na myśli jedynie te stereotypowej pielęgnacji urody, ale i pielęgnację ducha. A jednocześnie, kiedy jesteśmy tak duchowo zadbane, kiedy czujemy się dobrze we własnej skórze i we własnym miejscu w świecie, możemy wiele z siebie dawać – stąd pomysł na nasze wyjątkowe warsztaty, które łączą wypoczynek ze sporą dawką wiedzy oraz spełniania głównej misji akcji – łączeniu sił, by pomagać kobietom w trudnej sytuacji.W pięknym górskim otoczeniu, w eleganckim hotelu Górski Raj , w którym do dyspozycji będzie strefa wellness, spotkamy się, aby wspólnie działać na rzecz wszystkich kobiet.
Zaproszeni eksperci przekażą nam sporą dawkę wiedzy, ponieważ tylko dobrze znając temat, można konstruktywnie pomagać innym.
Będzie to także okazja do poznania wielu inspirujących kobiet i wymiany pomysłów.
Być może w Waszym otoczeniu są kobiety, które codziennie cierpią z powodu niesprawiedliwego traktowania we własnym domu, które nie potrafią uwolnić się z roli ofiary – pragniemy, aby za pośrednictwem naszej akcji każda z tych kobiet miała szansę na zmianę swojego życia. I to nie za pomocą czarodziejskiej różdżki – to właśnie TY i my możemy pomóc!

PROGRAM WEEKENDOWEGO SPOTKANIA

Dzień 1  10 marca (sobota)

11:00 -11:50 – Przywitanie gości w Hotelu Górski Raj

12:00 Oficjalne przywitanie gości przez Organizatorów- KRAKOWSKĄ FUNDACJĘ 3-4-START I CENTRUM PSYCHOLOGICZNO-TERAPEUTYCZNE „TĘCZA” (sala konferencyjna)

12:10- 13:10 Prelekcja „Między nami” z Psychoterapeutą Renatą Borysiak z Centrum Psychologicznego-Terapeutycznego „Tęcza” .

13:10 – Słodki poczęstunek dla gości tort i kawa

13:30-15:00 Warsztaty z Katarzyną BigosińskąKobietą dyskretną z intuicją, umiejąca spokojnie wysłuchać, aby wyciągnąć przemyślane wnioski. Przeżyła rozwód i zdaje sobie sprawę jak trudno jest poradzić sobie z wszystkimi problemami jakie pojawiają się w trakcie rozwodu, przy jednoczesnej konieczności pogodzenia tej sytuacji z obowiązkiem wychowania dziecka, oraz podejmowaniem czynności zawodowych. W swoich działaniach w Centrum Rozwodowym, pragnie pomóc osobom w tym trudnym okresie życia, bazując na doświadczeniach nabytych w trakcie długoletniej pracy w policji z osobami dotkniętymi negatywnymi aspektami życia rodzinnego w tym w szczególności przemocą fizyczną i psychiczną.

Prywatnie jej pasją jest sztuka zwłaszcza ceramika artystyczna. Aktywne oddawanie się pasji uczy cierpliwości i dokładności niezbędnej w życiu i rozwiązywaniu problemów.

motto. „TO NIEMOŻLIWE …”- powiedział rozsądek „TO RYZYKOWNE …” powiedziało doświadczenie ” TO BEZSENSOWNE …” – powiedziała duma „MIMO WSZYSTKO. SPRÓBUJ” – powiedziało serce.

Etap 1 Temat: Świadomość przemocy psychologicznej i ekonomicznej

• Stereotypy – decyzja, rozwód – dyskusja.
  • Toksyczny związek – przyczyny – zerwanie
  • Patologia więzi. Dlaczego ofiary przemocy nie odchodzą ?
  • Rozstania, decyzja o rozwodzie – przemoc psychiczna, ekonomiczna – przemyślana manipulacja, niewidzialny problem, niszczenie własnej wartości.
  • Co zrobić gdy druga strona stosuje przemoc w domu podczas postępowania rozwodowego.
  • Zachowania osoby/ sprawcy przemocy i jak bronić się przed przemocą słowną, mowa ciała – dyskusja.

Prowadząca: Koordynator Katarzyna Bigosińska z krakowskiego Centrum Rozwodowego Kobieta i Rozwód

15:00 – OBIAD

15:45 – 16:45 Etap 2 Temat: Powrót do siebie

Warsztaty na podstawie książki Clarisa Pinkola Estes „Bięgnąca z Wilkami”

„Biegnąca z wilkami” to przewodnik po kobiecej intuicji i osobowości, każący zastanowić się nad wieloma aspektami naszego życia i jego powiązaniami ze światem natury i zdolnością do przetrwania w każdych warunkach. Dziewczynką mówi się żeby nie wchodziły do lasu bo mieszka tam groźny wilk. Opowiemy historie dziewczyny która pomimo przestróg nie tylko zapuściła się w leśną gęstwinę ale pomogła uwięzionemu w sidłach wilkowi, ten za odwagę i ofiarną pomoc, podarował dziewczynce swoja rzęsę dzięki której mogła spoglądać na świat odróżniając dobro od zła. Stała się silna i sprawiedliwa.

Jeżeli poszukujesz własnej intuicji,uzdrowienia ran z przeszłości, doświadczenia w sobie mocy Dzikiej Kobiety ten etap warsztatów jest dla Ciebie będzie to POWRÓT DO SIEBIE – SKÓRA FOKI – SKÓRA DUSZY.

Na zakończenie wspólnie odkryjemy Swoją siłę za pomocą dźwięku.

Prowadzący: Kulturoznawca, badaczka mitologii Sylwia Batko

koordynator Katarzyna Bigosińska Kobieta i Rozwód w Krakowie

16:45- 17:15  warsztat „Być Kobietą” z Elizą Żywicką autorką książki Kobietą Być.

17:30 – 21:00 – Czas wolny- do dyspozycji uczestniczek będzie strefa Wellness, a w niej basen, sauna, jacuzzi.

21:00 KOLACJA (godzina elastyczna)

W sobotę w godzinach porannych i przed popołudniowych dla uczestniczek czekają dodatkowe atrakcje mianowicie odbędą się kobiece sesję zdjęciowe wykonane przez Izę Brańkę wraz z wizażem, fryzurą charakteryzatorki Anny Zatorskiej.

Będą do wyboru dwa pakiety*:
– 200 zł – z makijażem, fryzurą, ubraniami – 3 ujęcia/zdjęcia w cenie/ sesja potrwa z makijażem 1,5 h.
– 300 zł – z makijażem, ubraniami, fryzura – 6 ujeć/zdjęć w cenie / sesja potrwa z makijażem 2h

Obowiązują zapisy u Organizatora (`Klaudii Czapkiewicz-Ziółek) fan page Kobiety dla Kobiety

Dzień 2 11 marca ( niedziela )

10:00- 12:40 Warsztat ceramiczny pt. Stwórz swoją ceramiczna postać anielska -opiekunkę.

Wykonanie od podstaw.

Prowadząca: Sylwia Batko artystka, ceramik Element EarthKraków – Z zamiłowania jest przyrodnikiem z fachu ceramikiem i absolwentką studiów kulturowych. Organizuje warsztaty autorskie, które przybierają formę arteterapii, inne pobudzają do działania i tworzenia, wszystkie powiązane z tematyką roślin Uwielbia tworzyć ceramikę i kwietne usług, a swoje przemyślenia, opowieści i analizy z pogranicza kulturoznawstwa, nauk przyrodniczych, filozoficznych wynurzeń i pokrewnych gałęzi zainteresowań, zapisuje i umieszcza na blogu

12:40-12:55 – przerwa

13:00 – AMBASADOROWA! Spotkanie autorskie z Beatą Gołaszewską! – spotkanie poprowadzi Agnieszka Domeracka*- socjolog, doradca, coach.

Kobieta jest siłą. Siła jest kobietą! Historia głównej bohaterki książki to nieodparty dowód na ostateczne obalenie stereotypu, że przemoc domowa zdarza się jedynie w rodzinach ubogich. Sprawca, który dopuszcza się przemocy wobec swoich najbliższych równie dobrze może być np. panem Ambasadorem, który za czterema ścianami swojego domu zmienia się w zwykłego tyrana domowego. Na jego nieszczęście pani ambasadorowa bardzo kocha swoje dzieci i dla nich postanawia walczyć! Książka została objęta patronatem Fundacji Centrum Praw Kobiet. Ta historia zdarzyła się naprawdę. Mamy nadzieję, że to spotkanie zainspiruje inne kobiety do odzyskania wiary w siebie.

Współorganizatorem spotkania autorskiego jest wydawnictwo Dlaczemu.

*Kilka słów o prowadzącej spotkanie autorskie Agnieszce Domerackiej :

Agnieszka Domeracka– socjolog, doradca, coach. Od 18 lat zajmuje się terapią duchową i rozwojem świadomości. W swojej pracy stawia na holistyczne postrzeganie człowieka, a jej praktyka oparta jest o wiedzę z zakresu socjologii, psychologii, a także filozofii Osho, ZEN, psychologii transpersonalnej i filozofii kwantowej.

Absolwentka socjologii na dwóch specjalnościach: komunikacja społeczna oraz psychologia

i coaching.W ramach studiów na Collegium Civitas ukończyła również trening trenerski oraz warsztaty z arte-coachingu.Dodatkowo zdobyła tytuły Praktyka i Mastera na kursie Neurolingwistycznego Programowania co zainspirowało ją do napisania pracy magisterskiej pt. ” Naukowe podstawy NLP jako skutecznego narzędzia w coachingu”

15:00 – OBIAD

16:00 Pożegnanie gości

W niedzielę również odbędą się kobiece sesję zdjęciowe wykonane przez Izę Brańkę – we własnym makijażu i fryzurze przy wykorzystaniu ubrań fotografa
cena to 60 zł/ 2 ujęcia/zdjęcia – sesja potrwa 30 minut
cena 150 zł / 6 ujęć /zdjęć / sesja potrwa 1h

W wydarzeniu mogą wziąć udział wszystkie osoby zainteresowane warsztatami.

Warsztaty prowadzone są w ramach działań Fundacji 3-4-Start – udział JEST BEZPŁATNY.

Natomiast organizator nie zapewnia wyżywienia i noclegu.

Jest możliwość wykupienia pakietu w hotelu

Dwie opcję:

• Koszt całodziennego wyżywienia w hotelu 180 zł (bez noclegu)
  • Koszt wyżywienia i noclegu w pokoju 2 osobowym w pakiecie 290 zł (do pokoju jednoosobowego trzeba doliczyć 100 zł)

W cenie pakietu dwudniowego:

– 1 nocleg ( w pokoju dwuosobowym ) (SB/ND)

– śniadanie w formie bufetu

– nielimitowany wstęp do strefy Wellness ( basen, sauna, jacuzzi, mini siłownia) w godzinach otwarcia 9:00-21:00

– dwa obiady ( zupa, danie główne, deser, woda, sok jabłkowy i pomarańczowy, kawa, herbata)

– kolacja ( przystawka, danie główne, deser, woda, sok jabłkowy i pomarańczowy, kawa, herbata)

Więcej informacji udziela : Klaudia Czapkiewicz-Ziółek tel. 730343452 e-mail: projekty@fundacja3-4-start.pl