Jankówka 70 32-020 Wieliczka biuro@fundacja3-4-start.pl 730-34-34-52

Emocje. Potrafisz o nich rozmawiać?

W dzisiejszych czasach mamy ogromny wybór zabawek. Pokoje dziecięce pękają w szwach. Wiecie, że istnieją lalki, które są nie tylko piękne, genialne do zabawy, ale i uczą czegoś bardzo ważnego, bo prowokują do dyskusji… o emocjach? Co więcej – takie lalki są idealnym prezentem nie tylko dla maluchów, ale i dla dorosłych.

Poznajcie lalki Kate4Kids.

„Celowo nie maluję ani nie haftuję ich ust. Jest to mój zamysł artystyczny. Nie chciałam sugerować emocji, aby dzięki zabawie z lalką ułatwić dzieciom ich wyrażanie. Dziecko ma w lalce przyjaciółkę, przyjaciela, powiernika swoich tajemnic. Emocje, jakimi się z nią dzieli, nie zawsze są pozytywne. Są po prostu przeróżne i każdą z nich dziecko ma prawo przeżywać – złość, gniew, radość czy smutek. Mina lalki tworzy się właśnie w wyobraźni dziecka. Lalka porusza tę wyobraźnię, a dorosłemu daje możliwość i zachętę do dyskusji z dzieckiem na ten temat” – mówi Katarzyna Skorupa, autorka lalki.

Mina to pierwsze, co wyraża emocje. Patrząc na te wyjątkowe lalki nie wiemy, czy są wesołe czy smutne. Ten unikatowy pomysł bardzo pomaga w zabawie – dziecko samo decyduje, jak będzie się czuła jego lala. Tym sposobem możemy zacząć z dzieckiem trudną rozmowę o emocjach, co mocno zaprocentuje w jego dorosłym życiu.

Jak się bawić?

Lalki Kate4Kids wspierają rozwój dziecka na wielu płaszczyznach, co mocno wyróżnia je na tle innych zabawek tego typu. Szmaciana zabawka przede wszystkim inicjuje rozmowy o emocjach, naukę wyrażania i nazywania ich, a także wspiera wyobraźnię dziecka – lala może mieć taką minę, jaką wyobrazi sobie maluch. Zabaw z lalką może być wiele – od tradycyjnej, w mamę i dziecko, po szkołę i cokolwiek dziecko sobie wymyśli. Warto za pomocą lali próbować tłumaczyć dziecku sposoby radzenia sobie z emocjami i nazywanie ich. Można pytać lalę, jak minął jej dzień – dziecko będzie odpowiadało na podstawie swoich doświadczeń. Lala nie ma miny, więc nie będzie sugerowała dziecku opowiadania o samych pozytywach – bo większość lal na rynku jest uśmiechnięta. Czasem dziecko nie chce mówić o tym, co wydarzyło się w ciągu dnia, a kiedy wcieli się w rolę lali, być może będzie mu łatwiej. Pamiętajmy, że do lal dla młodszych dzieci można dokupić specjalny flamaster, którym namalujemy minę lalce – ta zniknie po 48 godzinach. Pytajmy dziecko, jak wygląda dana mina, jak można namalować ją lali i razem szukajmy rozwiązań, aby rozwiać smutek na jej buzi. Pozwólmy dziecku puścić wodze fantazji.

Dlaczego są idealną pamiątką?

Katarzyna Skorupa stworzyła pierwszą lalkę  na pamiątkę dla swojej córki. Z czasem zaczęła szyć więcej, aż otworzyła własny sklep. Każda lalka, zarówno dziewczynka i chłopiec, jest tworzona własnoręcznie, według pomysłu kupującego. Każda lalka otrzymuje również certyfikat urodzenia, gdzie jest wpisane jej imię, waga oraz wzrost, ponieważ każda z lal jest unikalna. Nie ma drugiej takiej samej. Zabawki wykonane są z ogromną starannością, ale nie tylko jakość jest ich tak mocną stroną. Lalki ubrane są w nowoczesne ubrania w stonowanych kolorach, co jest świetną alternatywą dla błyszczących, różowych strojów. Tym sposobem lalka przez lata jest świetną zabawką, a w dorosłym życiu piękną pamiątką i ozdobą. I… często wybierana jest jako pamiątka dla osób dorosłych. Z dziecięcej radości nie wyrasta się nigdy.

Więcej o lalkach na www.kate4kids.com