kobiety-logo-3

Kampania społeczna ” Za zamkniętymi drzwiami”

za-zamknietymi-drzwiami

W marcu br. rozpocznie się kampania społeczna „Za zamkniętymi drzwiami” mająca na celu propagowanie wiedzy na temat przemocy psychologicznej i ekonomicznej w rodzinach. Jak informują organizatorzy – krakowska fundacja 3-4-Start oraz Centrum Psychologiczno –  Terapeutyczne „Tęcza” – w tej chwili priorytetem jest nakręcenie spotu dotyczącego przemocy „bez bicia”.

Akcja ma na celu uświadomienie kobietom, jak powszechnym problemem jest przemoc psychologiczna oraz ekonomiczna w związkach. Jak podkreśla Klaudia Czapkiewicz-Ziółek, wiceprezes fundacji 3-4-Start i pomysłodawczyni kampanii „Za zamkniętymi drzwiami”, mimo coraz większej liczby informacji nt. przemocy w rodzinie, nadal zbyt wiele osób nie zdaje sobie z sprawy z tego, że są ofiarami: – Naszymi działaniami chcemy zwrócić uwagę na ten ważny temat i przypominać, że psychiczne znęcanie traktowane jest jak przestępstwo. Równocześnie kobietom, które dostrzegają już problem, chcemy wskazywać dalszą drogę. Jakie działania przewidywane są w ramach kampanii?

Świadomość – krok w dobrą stronę

Jedną z inicjatyw organizatorów jest weekendowe spotkanie dla kobiet (10-11 marca br. w hotelu Górski Raj w Porębie Wielkiej), podczas którego odbędą się warsztaty nt. przemocy psychologicznej prowadzone przez psychoterapeutkę Renata Borysiak z Centrum Psychologiczno Terapeutycznego „Tęcza” oraz wystąpienie Katarzyny Bigosińskiej z krakowskiego Centrum Rozwodowego „Kobieta i Rozwód”. – Weekendowe warsztaty są okazją nie tylko do poszerzenia wiedzy na temat przemocy „bez bicia”, ale także spotkania w gronie świadomych i inspirujących kobiet. Wszystkie zainteresowane wyjazdem panie zapraszam do kontaktu z naszą fundacją, zostało jeszcze kilka wolnych miejsc – przekonuje K. Czapkiewicz-Ziółek.

Dotrzeć z przekazem

Głównym celem kampanii „Za zamkniętymi drzwiami” jest uświadomienie społeczeństwu, że przemoc to nie tylko bicie. – Zbyt rzadko mówi się o tym, że przemoc to też: ciągłe zmiany zdania, które powodują brak poczucia bezpieczeństwa, wymuszanie kontaktu i bliskości poprzez jawne groźny czy manipulacje, sabotaż wspólnych przedsięwzięć czy też tzw. ciche dni. Pora, aby ten przekaz zaczął docierać do szerszego grona kobiet – przekonuje K. Czapkiewicz-Ziółek. W zadaniu tym pomóc ma stworzenie plakatów oraz spotu telewizyjnego zachęcającego osoby uwikłane w przemoc w rodzinie do szukania pomocy. – Niestety nie jesteśmy w stanie samodzielnie sfinansować tego przedsięwzięcia. Z tego względu fundacja 3-4-Start uruchomiła zbiórkę funduszy na ten cel na portalu crowdfundingowym pod adresem: pomagamy.im/kobietydlakobiety – kończy nasza rozmówczyni.

Kim jesteśmy?

Mówią, że gdzie diabeł nie może, tam babę pośle. I właśnie takie zdeterminowane i pełne energii „baby”  prowadzą krakowską Fundację 3-4-Start, która skupia się na niesieniu pomocy osobom potrzebującym, dotkniętym przez los wszelakimi trudnościami – zdrowotnymi, rodzinnymi, ekonomicznymi, psychologicznymi. Często dokonujemy rzeczy pozornie niemożliwych, działając na szeroką skalę i nie ustając w wysiłkach, by pomóc tym, którzy sami nie mogą, lub nie potrafią sobie pomóc. Motywujemy do działania także innych, pozyskując licznych wolontariuszy i sympatyków naszych dzieł, wierząc w zasadę, że dobro mnoży się, gdy się je dzieli.

Co chcemy ?

Chcemy sprawić, żeby wszystkie kobiety w naszym kraju mogły spokojnie zasypiać każdego wieczoru i budzić się z uśmiechem w poczuciu własnej wartości. Ambitne? Może, ale wielkie marzenia to coś, co nakręca ten świat! Nasz najnowszy projekt to kampania społeczna pod nazwą „Za zamkniętymi drzwiami” w ramach akcji „Kobiety dla Kobiety” . Chcemy przełamać tabu, wciągnąć na światło dzienne problemy zamiatane pod dywan, jakimi są przemoc psychologiczna i emocjonalna.

Dlaczego chcemy to zrobić?

Przemoc wobec kobiet to wciąż niestety bardzo aktualny temat, choć nie każdy jej przejaw jest taki sam. Łatwiej zauważyć skutki przemocy fizycznej, rany i siniaki rzucają się w oczy, mogą zwrócić uwagę przyjaciół lub sąsiadów, którzy pośpieszą z pomocą. Przemoc emocjonalna zazwyczaj odbywa się w ciszy, to takie maltretowanie „w białych rękawiczkach”, dlatego właśnie chcemy mówić o tym, czego nie widać – o znęcaniu się psychicznym, którego ofiarami pada wciąż wiele kobiet, często wstydząc się, lub bojąc, poprosić o pomoc. W ramach kampanii planujemy spotkanie i dyskusje powiązane z wpisami na blogach u zaangażowanych w akcję blogerek, akcję informacyjną w internecie, druk plakatów i nakręcenie spotu.

Dlaczego warto nam pomóc?

Wcale nie prosimy o to, by nam pomóc, a o to, aby pomóc kobietom, z myślą o których przeprowadzamy tę akcję. Kobietom, które wstają niepewne, co przyniesie nowy dzień, drżą na odgłos otwieranych drzwi do pokoju, ważą każde słowo i, choć są ofiarami, często żyją w nieustannym poczuciu winy, w które je wpędzono. Kobietom, które nie cieszą się ciepłym uśmiechem partnera na dzień dobry i które zasypiają ze łzami w oczach. Zgodzicie się, że nikt nie powinien tak żyć. Każdy z nas ma prawo do bezpieczeństwa i do odczuwania radości życia. Chcemy w tym pomóc, chcemy spełnić to marzenie, by w dwudziestym pierwszym wieku, w cywilizowanym europejskim kraju, żadna kobieta nie czuła się jak niewolnica we własnym domu! A Wy możecie pomóc w spełnieniu tego marzenia, przyłączając się do naszej akcji.

Wpłaty można kierować poprzez portal pomagamy.im www.pomagamy.im/kobietydlakobiety

O  Zespole

Kim jesteśmy?

Urszula- Prezes Fundacji, drobna, ciągle młoda duchem kobieta o wielkim sercu, pełna pomysłów i werwy. Jak mawia jej mąż: uważajcie, bo was owinie wokół swojego palca. Ma charyzmę i zdolności przywódcze. Jak  nikt inny potrafi obudzić w ludziach odruchy dobroci i zainspirować ich do działania.

Jej doświadczenie dyrektorskie i managerskie w pełni potwierdzają jej zdolności kierowania fundacją i dają pewność powodzenia tej misji.

Skromność, miła aparycja i poczucie humoru dają jej atrybuty dominacji wśród ludzi.

Klaudia-Vice Prezes fundacji – drobna kobieta o ogromnym sercu, która nie ustaje w szerzeniu dobra i pomaganiu potrzebującym. Po prostu kobieta wulkan, która całą swoją energię i czas  spożytkowuje, by nieść pomoc innym, zarażając przy tym wszystkich w koło.

Prywatnie mama dwójki dzieci – Martynki i Oliwiera, ambasadorka akcji społecznej „Kocham zapinam”, uczestniczka projektu „Razem dla Zdrowia” platformy konsultacji społecznych przy Naczelnej Izbie Lekarskiej. Zawodowo grafik komputerowy, hobistycznie autorka bloga Niezłe Ziółko

Renata-fundatorka fundacji–  zawodowo jest psychoterapeutą z Centrum Psychologiczno-Terapeutycznego „Tęcza”. Terapeuta z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem. Osoba, która autentycznie kocha swoją pracę i jest jej totalnie oddana. Na co dzień pracuje z osobami z zaburzeniami żywienia, depresjami,lękami, uzależnionymi oraz osobami dotkniętymi przemocą. Wie najlepiej, jak wielka jest potrzeba pomocy osobom, które zmagają się z własnymi koszmarami i jak trudny jest ich powrót do normalnego życia. Oprócz wsparcia terapeutycznego osoby te często potrzebują pomocy finansowej, socjalnej oraz prawnej na rozpoczęcie nowego etapu w swoim życiu.

Masz pomysł jak jeszcze nas wesprzeć?

Napisz do nas : projekty@fundacja3-4-start.pl