Najpiękniejszy prezent to wspólnie spędzony czas…

Idą święta, zaczyna się adwent, i gorączkowe poszukiwanie prezentów. Ten za mały, ten za tani, tego trzeba zamówić odpowiednio szybko, a po tamtego trzeba przejechać pół Polski. Prezenty są ważne, bo nie od dziś wiadomo, że dawanie prezentów przynosi więcej radości, niż otrzymywanie. Ale… czy aby w tym rozgardiaszu i szukaniu idealnego prezentu nie  zapominamy o tym, że najlepszego prezentu kupić się nie da?

Bo najpiękniejszym prezentem jaki możemy dać drugiej osobie, jest… poświęcony jej czas.

Czas – ten prezent z jednej strony nie kosztuje Cię ani grosza, a z drugiej, kosztuje najwięcej. A nic tak nie zacieśnia więzi rodzinnych, jak wspólnie spędzone chwile. I właśnie dlatego tak bardzo pokochaliśmy grę PYTAKI.

Jako specjaliście, psycholodzy, rodzice, partnerzy – jesteśmy zgodni, że ta gra to coś zdecydowanie więcej, niż rzut kostką i przesuwanie pionka po planszy. Po pierwsze – świetnie spędzamy razem czas, jak to przy planszówkach. Po drugie – poznajemy się, uczymy się rozumieć pragnień innych i rozmawiamy o tym, co umyka nam w codzienności. Po trzecie – uczymy się ze sobą otwarcie rozmawiać, słuchamy drugiej osoby, komunikujemy.

Codziennie spędzamy ze sobą mnóstwo czasu, a jednak nie wiemy o sobie aż tak dużo… bo myślimy, że to takie oczywiste. Nic bardziej mylnego!
Wiesz, co lubi jeść osoba po Twojej prawej stronie? Co sprawia, że Twoje dziecko się smuci? Jak można Ci pomóc, kiedy jesteś zdenerwowana?  Jaki prezent sprawił Ci największą radość? Co więcej, uczymy się wzajemnie rozmawiania o emocjach – zarówno dzieci, jak i dorośli, którzy też nieraz mają z tym problem. A przecież kluczem do udanego życia rodzinnego, małżeńskiego jest dobra komunikacja. Dlaczego więc jej nie ćwiczyć? Nie wypytujemy się nawzajem – podczas wspólnej zabawy, między śmiechem a innym zabawnym wspomnieniem, przemycamy ogromną dawkę informacji o sobie i sygnałów do otoczenia, na temat naszych pragnień i oczekiwań. Ta gra to nie tylko świetna zabawa, ale i ogromna inwestycja w życie rodzinne.

Od tradycyjnej gry planszowej różni się tylko wygraną – bo tutaj wygrywają wszyscy: wygrywamy czas innych, poznajemy ich lepiej i umacniamy więzi. Czy można wyobrazić sobie lepszą nagrodę?

Więcej o grze Pytaki przeczytasz na stronie : www.pytaki.pl