Długa 48/21 31-147 Kraków biuro@fundacja3-4-start.pl 730-34-34-52

Wpisy nt. przemocy w ramach kampanii “Za zamkniętymi drzwiami”

O tym, że o problemach trzeba mówić, a przede wszystkim pokazywać, że zawsze jest wyjście świadczy zakończona kampania społeczna “Za zamkniętymi drzwiami”. Inicjatorem przedsięwzięcia była Klaudia Czapkiewicz-Ziółek, viceprezes Fundacji 3-4 Start. W ramach akcji 30 blogerek opublikowało na swoich blogach teksty mające uświadomić Czytelnikom czym jest przemoc psychiczna i ekonomiczna oraz gdzie szukać pomocy. W ciągu dwóch miesięcy każda blogerka publikowała jeden tekst i uświadamiała, że przemoc to nie tylko akt fizyczny. O tym, że kampania jest tak istotna świadczy zaangażowanie nie tylko blogerek, ale i np. pisarki B.A. Paris autorki “Za zamkniętymi drzwiami, bohaterka książki “Ambasadorowa” Beata Gołaszewska. Co więcej, w trakcie trwania akcji dołączały do niej kolejne blogerki!

Dlaczego było to tak ważne? Według badań CBOS w stałych związkach: ok. 20 proc. Jest ofiarą wyzwisk i obelg, ok. 10 proc. Jest ofiarą poniżania, ok. 8 proc. Jest ofiarą ograniczania kontaktów z bliskimi, a 5 proc. Słyszy groźby lub jest ofiarą szantażu. To wystarczające powody, aby mówić o tym głośno!

Kampania “Za zamkniętymi drzwiami” wzbudziła ogromne zainteresowanie, ponieważ bez ogródek zaczęto mówić o tym, co wciąż jest tematem tabu. Najważniejsze jest jednak to, że w przygotowanych artykułach pojawiały się nie tylko informacje o przemocy psychicznej i ekonomicznej, ale i sposoby radzenia sobie z nią, realna pomoc.

Powstałe teksty są pełne emocji, ciepła i wsparcia. Oto podsumowanie wszystkich publikacji:

W zeszłym roku w ramach kampanii zorganizowano spotkanie i warsztaty dla kobiet, które prowadziła psychoterapeutka. W tym roku, będzie kontynuacja przedsięwzięcia, które odbija się tak szerokim echem i niesie ogromną pomoc. Jeśli te wpisy i całe przedsięwzięcie ma sprawić, że zza zamkniętych drzwi wyjdzie choć jedna kobieta – warto to robić. Zawsze. Kobiety dla kobiety.